Apple Planet
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACA
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
No Result
View All Result
  • Apple
  • Sztuczna inteligencja AI
  • Smartfony
  • Nauka i technika
  • Komputery & Tablety
  • Security
  • Nowinki
    • Recenzje
    • Poradniki
    • iDared Serwis
      • Serwis iPhone
      • Serwis MacBook
      • Serwis Telefonów Samsung
      • Serwis Telefonów Xiaomi
środa, 14 maja, 2025
  • Apple
  • Sztuczna inteligencja AI
  • Smartfony
  • Nauka i technika
  • Komputery & Tablety
  • Security
  • Nowinki
    • Recenzje
    • Poradniki
    • iDared Serwis
      • Serwis iPhone
      • Serwis MacBook
      • Serwis Telefonów Samsung
      • Serwis Telefonów Xiaomi
No Result
View All Result
Apple Planet
No Result
View All Result
Home Sztuczna inteligencja AI

Zastąpienie masła olejami roślinnymi w codziennej diecie może przynieść istotne korzyści zdrowotne

od Pan z ApplePlanet
17 marca, 2025
w Sztuczna inteligencja AI
0
Zastąpienie masła olejami roślinnymi w codziennej diecie może przynieść istotne korzyści zdrowotne
466
SHARES
1.5k
VIEWS
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Tweeterze

Zdrowszy wybór w kuchni: Oleje roślinne zamiast masła

Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Broad Institute of MIT i Harvard wskazują, że zastąpienie masła olejami roślinnymi może przynieść znaczące korzyści zdrowotne. Wyniki sugerują, że osoby spożywające oleje roślinne, zwłaszcza sojowy, rzepakowy i oliwę z oliwek, mogą cieszyć się dłuższym życiem i mniejszym ryzykiem śmierci spowodowanej chorobami nowotworowymi oraz sercowo-naczyniowymi. Natomiast wysoka konsumpcja masła może zwiększać ogólne ryzyko śmierci oraz śmiertelność z powodu nowotworów.

Przełomowe wyniki badań

Badanie oparte zostało na analizie danych dietetycznych i zdrowotnych ponad 200 000 osób, których nawyki żywieniowe były monitorowane przez ponad 30 lat. Wyniki, opublikowane w JAMA Internal Medicine, pokazują, że osoby regularnie spożywające oleje roślinne miały o 16% niższe ryzyko śmierci w porównaniu do tych, które spożywały ich najmniej. Z kolei osoby, u których dominowało masło w diecie, miały o 15% wyższe ryzyko śmierci w porównaniu z tymi, które jadły je najrzadziej.

Co więcej, analiza zastąpienia masła olejami roślinnymi wykazała, że już niewielka zmiana w diecie – zamiana 10 gramów masła (mniej niż jedna łyżka stołowa) na równoważną ilość oleju roślinnego – może obniżyć ryzyko śmierci z powodu nowotworów i chorób przewlekłych o 17%.

Składniki mają kluczowe znaczenie

Jednym z istotnych powodów, dla których masło może negatywnie wpływać na zdrowie, jest wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do niego, oleje roślinne obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia.

Podczas gdy wcześniejsze badania koncentrowały się głównie na poszczególnych typach kwasów tłuszczowych, stosunkowo niewiele badań analizowało ich główne źródła w diecie, takie jak masło i oleje roślinne. Nowe badanie wypełnia tę lukę, dostarczając dowodów na to, że wybór tłuszczów w diecie może mieć realny wpływ na długość życia i ogólną kondycję zdrowotną.

Mała zmiana, duża różnica

Dr Daniel Wang, współautor badania, zwraca uwagę, że nawet niewielkie modyfikacje w codziennym jadłospisie mogą wpłynąć na zdrowie w dłuższej perspektywie. Wybór oleju roślinnego zamiast masła nie wymaga radykalnych zmian w diecie, a może znacząco obniżyć ryzyko poważnych chorób.

„To istotna liczba zgonów spowodowanych nowotworami i innymi chorobami przewlekłymi, którym można zapobiec dzięki prostym zmianom w diecie,” podkreśla Wang.

Potrzeba dalszych badań

Mimo że wyniki badania dostarczają mocnych dowodów na korzyści płynące z wyboru tłuszczów roślinnych, autorzy zwracają uwagę, że ich uczestnicy to głównie pracownicy służby zdrowia, co może ograniczać możliwość przeniesienia wyników na całą populację. W przyszłości naukowcy planują zgłębić biologiczne mechanizmy, które wyjaśniają, dlaczego zastąpienie masła olejami roślinnymi ma tak duży wpływ na zdrowie.

Bez względu na dalsze ustalenia, już teraz wiadomo, że sięgnięcie po oliwę z oliwek, olej rzepakowy czy sojowy zamiast masła może być jednym z najprostszych kroków do poprawy zdrowia i dłuższego życia. To niewielka zmiana, która może przynieść ogromne korzyści.

Share186Tweet117
Poprzedni artykuł

Microsoft podobno zwiększa inwestycje w sztuczną inteligencję, aby rywalizować z OpenAI

Następny artykuł

Nowy model Gemini wykorzysta historię wyszukiwania do lepszej personalizacji

Następny artykuł
Nowy model Gemini wykorzysta historię wyszukiwania do lepszej personalizacji

Nowy model Gemini wykorzysta historię wyszukiwania do lepszej personalizacji

Zapraszamy

Polub nas i bądź na bieżąco

Ostatnie Wpisy

  • Testujemy smartfon Nubia Z70S Ultra – pierwsze wrażenia i analiza możliwości 14 maja, 2025
  • Nadchodzi Realme Neo7 Turbo – pierwsze zapowiedzi nowego smartfona 14 maja, 2025
  • Nowy wygląd Material 3 w Androidzie 16 i Wear OS 6 – zapowiedź zmian od Google 14 maja, 2025
  • Tecno Pova Curve 5G ujawniony – zakrzywiony ekran i ten sam procesor co w Camon 40 Pro 14 maja, 2025
  • Google prezentuje Gemini — nową technologię dla Android Auto i samochodów z wbudowanymi usługami Google 14 maja, 2025

Informacje

  • Polityka prywatności
  • Redakcja
  • Współpraca
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACA
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Apple
  • Sztuczna inteligencja AI
  • Smartfony
  • Nauka i technika
  • Komputery & Tablety
  • Security
  • Nowinki
    • Recenzje
    • Poradniki
    • iDared Serwis
      • Serwis iPhone
      • Serwis MacBook
      • Serwis Telefonów Samsung
      • Serwis Telefonów Xiaomi