Apple Planet
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACA
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
No Result
View All Result
  • Apple
  • Sztuczna inteligencja AI
  • Smartfony
  • Nauka i technika
  • Komputery & Tablety
  • Security
  • Nowinki
    • Recenzje
    • Poradniki
    • iDared Serwis
      • Serwis iPhone
      • Serwis MacBook
      • Serwis Telefonów Samsung
      • Serwis Telefonów Xiaomi
sobota, 14 czerwca, 2025
  • Apple
  • Sztuczna inteligencja AI
  • Smartfony
  • Nauka i technika
  • Komputery & Tablety
  • Security
  • Nowinki
    • Recenzje
    • Poradniki
    • iDared Serwis
      • Serwis iPhone
      • Serwis MacBook
      • Serwis Telefonów Samsung
      • Serwis Telefonów Xiaomi
No Result
View All Result
Apple Planet
No Result
View All Result
Home Sztuczna inteligencja AI

Czarna herbata kombucha ogranicza szkodliwe bakterie jelitowe powiązane z otyłością

od Pan z ApplePlanet
22 maja, 2025
w Sztuczna inteligencja AI
0
Czarna herbata kombucha ogranicza szkodliwe bakterie jelitowe powiązane z otyłością
466
SHARES
1.5k
VIEWS
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Tweeterze

Codzienne spożywanie kombuchy z czarnej herbaty może korzystnie wpływać na stan mikroflory jelitowej, szczególnie u osób z otyłością – wynika z nowego badania klinicznego. Napój ten ogranicza rozwój szkodliwych mikroorganizmów i sprzyja namnażaniu korzystnych bakterii jelitowych.

W najnowszym badaniu opublikowanym na łamach The Journal of Nutrition naukowcy przyjrzeli się wpływowi regularnego spożycia kombuchy z czarnej herbaty na zdrowie jelit. Eksperyment trwał osiem tygodni i objął 46 ochotników podzielonych na dwie grupy: osoby z wagą w normie oraz osoby z otyłością. Ostatecznie badanie ukończyło 38 uczestników. Na początku i końcu badania zebrano próbki kału, moczu i krwi, aby ocenić zmiany w mikrobiocie, poziomie kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych oraz przepuszczalności jelit.

Naukowcy potwierdzili, że kombucha zawiera aż 145 związków fenolowych, z czego 81% stanowią flawonoidy, a 19% to kwasy fenolowe. Te bioaktywne składniki znane są z działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego. Regularne picie kombuchy przez osiem tygodni sprzyjało namnażaniu się korzystnych bakterii jelitowych, takich jak Bacteroidota oraz Akkermansiaceae, przy jednoczesnym ograniczaniu ilości drobnoustrojów powiązanych z otyłością, jak Ruminococcus i Dorea. Co ważne, pozytywne zmiany zaobserwowano głównie w grupie osób z otyłością.

Badanie rzuca nowe światło na rolę diety w walce z otyłością i zdrowiem jelit. Wiadomo nie od dziś, że sposób odżywiania ma kluczowe znaczenie dla mikrobiomu – czyli zbioru mikroorganizmów zamieszkujących nasz układ pokarmowy. Dysbioza, czyli zaburzenie tej delikatnej równowagi, przyczynia się do wielu chorób, w tym otyłości czy zaburzeń metabolicznych. Fermentowane produkty, takie jak kombucha, są szczególnie cenne, ponieważ zawierają mikroorganizmy i związki bioaktywne korzystnie wpływające na skład mikroflory.

Kombucha jest fermentowanym napojem powstającym poprzez dodanie kultury SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) do herbaty z dodatkiem cukru. W tracie fermentacji powstają kwasy organiczne, enzymy i przyjazne bakterie. W ramach opisywanego badania uczestnicy spożywali 200 ml czarnej kombuchy dziennie, przygotowanej w warunkach laboratoryjnych. Uczestnicy byli zobowiązani do zachowania codziennej diety i aktywności fizycznej na niezmienionym poziomie, co kontrolowano za pomocą specjalistycznych kwestionariuszy.

Szczególną uwagę poświęcono mikrobiocie osób otyłych, gdzie zaobserwowano największe korzystne zmiany. Napój wyraźnie zmniejszył liczbę bakterii związanych z metabolizmem otyłości i stanów zapalnych, przy jednoczesnym wzroście bakterii produkujących maślan – krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i ochronnym dla ścian jelit. Chociaż nie odnotowano istotnych zmian w samej ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, to zmiany w składzie flory bakteryjnej mogą sugerować długofalowe korzyści zdrowotne, wymagające dalszej obserwacji.

Inspirujące jest również to, że uczestnicy nie zauważyli większych zmian w poziomie aktywności fizycznej i samej diecie, co sugeruje, że pozytywne efekty kombuchy są niezależne od innych czynników zdrowotnych. Ilości Ruminococcus i Dorea – bakterii dużo częstszych u osób z otyłością – spadły w tej grupie do poziomów porównywalnych z grupą kontrolną. To jeden z pierwszych dowodów na efektywność działania kombuchy u ludzi, potwierdzający wcześniejsze badania przeprowadzone na modelach zwierzęcych.

Pomimo bardzo interesujących wyników, naukowcy podkreślają też ograniczenia badania. Brak grupy placebo i stosunkowo krótki okres obserwacji mogą ograniczać możliwość uogólnienia wniosków. Dlatego też sugeruje się dalsze badania – dłuższe i na większą skalę – aby potwierdzić skuteczność kombuchy jako naturalnego wsparcia dla zdrowia jelit, szczególnie u osób z zaburzeniami metabolicznymi.

Podsumowując, regularne spożywanie kombuchy z czarnej herbaty może stanowić prosty i naturalny element wspomagający walkę z otyłością oraz poprawiający stan mikroflory jelitowej. Efekty są szczególnie widoczne u osób z otyłością, jednak również osoby o prawidłowej masie ciała mogą czerpać z tego napoju liczne korzyści. To kolejny dowód na to, jak kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia mają codzienne wybory żywieniowe i jak dużo możemy osiągnąć, sięgając po naturalne produkty fermentowane.

Share186Tweet117
Poprzedni artykuł

Sztuczna inteligencja a dane: jak pogodzić innowacje z odpowiedzialnym zarządzaniem

Następny artykuł

Nowy model ujawnia: wirus H5N1 rozprzestrzenia się niezauważenie w amerykańskich stadach bydła mlecznego

Następny artykuł
Nowy model ujawnia: wirus H5N1 rozprzestrzenia się niezauważenie w amerykańskich stadach bydła mlecznego

Nowy model ujawnia: wirus H5N1 rozprzestrzenia się niezauważenie w amerykańskich stadach bydła mlecznego

Zapraszamy

Polub nas i bądź na bieżąco

Ostatnie Wpisy

  • Apple szykuje inteligentne okulary z AI – premiera planowana na 2026 rok 26 maja, 2025
  • Apple rezygnuje z planów wprowadzenia Apple Watcha z kamerą 26 maja, 2025
  • Apple planuje wielką modernizację aplikacji Kalendarz 26 maja, 2025
  • Tłumaczenie w czasie rzeczywistym w Google Meet ułatwia komunikację bez barier językowych 26 maja, 2025
  • Nowe funkcje Gmaila ułatwiają inteligentne odpowiadanie i szybkie planowanie wiadomości 26 maja, 2025

Informacje

  • Polityka prywatności
  • Redakcja
  • Współpraca
  • REDAKCJA
  • WSPÓŁPRACA
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Apple
  • Sztuczna inteligencja AI
  • Smartfony
  • Nauka i technika
  • Komputery & Tablety
  • Security
  • Nowinki
    • Recenzje
    • Poradniki
    • iDared Serwis
      • Serwis iPhone
      • Serwis MacBook
      • Serwis Telefonów Samsung
      • Serwis Telefonów Xiaomi